Staand-zittend werken: wat is nu écht de impact?
Inleiding
Staand-zittend werken wordt steeds populairder. Maar wat zijn nu daadwerkelijk de effecten van afwisselend staand-zittend werken? Draagt het alleen bij aan de gezondheid of ook aan andere factoren? Deze impact is onderzocht d.m.v. meerdere onderzoeken onder callcenter medewerkers.
Procesoptimalisatie en scherpe targets
Procesoptimalisatie en scherpe targets verbeteren de prestatie van callcenter medewerkers. Echter de druk op callcenter medewerkers neemt verder toe door bezuinigingen. Hoe kan er meer uit callcenter medewerkers gehaald worden op een manier die duurzaam en plezierig is?
De standaardaanpak in callcenters is het strikt meten van het aantal afgewerkte gesprekken per uur en de klanttevredenheid over de geleverde service. Afdelingen krijgen scherpe targets om binnen budget te blijven tegenover de vastgestelde kwaliteit. Via optimalisatie van IT-systemen en processen verbetert de efficiëntie en de klanttevredenheid.
Verdere prestatieverbeteringen zijn mogelijk door concentratie en creativiteit te verbeteren, mogelijkheden te bieden om gemakkelijker om te gaan met emoties en door het algehele werkmoraal te verbeteren.
Het verbeteren van concentratie en creativiteit
Het is mogelijk om concentratie en creativiteit te verbeteren door het inlassen van herstelmomenten tijdens het werk, én door te bewegen tijdens het werk (Oppezzo & Schwarz, 2014; Chang et al., 2014). Voor callcenter medewerkers is het echter doorgaans niet mogelijk om hun plek te verlaten.
Een alternatief om meer beweging te krijgen tijdens het voeren van telefoongesprekken is het gebruik van een sta-zit tafel. Het voordeel is dat mensen zichzelf letterlijk activeren door te gaan staan. Dit heeft tot gevolg dat de medewerkers scherper blijven en sneller kunnen werken (Ebara et al., 2008; Choi, 2010).
Daarnaast praten mensen anders als ze gaan staan. In staande positie kunnen callcenter medewerkers bewegingen maken met hun hele lichaam en als gevolg daarvan gemakkelijker omgaan met emoties (Cakir, 2016).
Werkmoraal en productiviteit
Een belangrijke voorspeller van de werkprestatie is de betrokkenheid bij het werk. Recent onderzoek laat zien dat de werkmoraal lager is op werkplekken waar medewerkers lang zitten (Munir et al., 2015). Zou het mogelijk zijn om de werkprestatie van callcenter medewerkers te verbeteren door hen afwisselend staand en zittend te laten werken?
Een aantal recente onderzoeken bevestigen inderdaad de positieve effecten van het afwisselen van zitten en staan bij callcenter medewerker. Josephine Chau van de universiteit van Sydney vond dat dat de introductie van zit-sta tafels leidt tot 38% meer medewerkers met een hoog energieniveau gedurende de gehele werkdag.
Gregory Garrett en collega’s van de universiteit van Texas stelden een groep callcenter medewerkers een zit-sta tafel ter beschikking. Ten opzichte van de zittende collega’s waren zij na 1 maand 23% productiever en dat verschil liep op naar 53% voor de 5 maanden die daarop volgden (zie Figuur 2). De productiviteit werd hier gemeten door het aantal succesvol afgehandelde calls per uur.
Neveneffecten van staand-zittend werken
Naast de positieve effecten van zit-sta tafels op de prestatie, dragen zit-sta tafels bij aan prettige werkomstandigheden en aan het beschermen van de gezondheid. Door het gebruik van zit-sta tafels neemt de zittijd af en verlaagt daarmee tevens het risico op klachten van het bewegingsapparaat, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
De uitdaging is wel om medewerkers de sta-zit tafels optimaal te laten gebruiken en maximaal rendement voor prestatie en gezondheid te borgen. Laagdrempelige software reminders kunnen ervoor zorgen dat zit-sta tafels goed gebruikt worden (Donath et al.).
Conclusie
Het stimuleren van meer bewegen in callcenters biedt potentieel om op duurzame wijze de prestaties van, en de werkomstandigheden voor callcenter medewerkers te verbeteren. Zit-sta tafels kunnen een praktische oplossing zijn om juist in callcenters meer te bewegen.